Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Down in Mexico...

Ruido Rosa - Ruido Rosa EP

7,5/10

Ένας από τους ονειρικούς μου προορισμούς είναι το Μεξικό. Μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι όπως στις ταινίες, ή να μην είναι καν η γη της επαγγελίας για τις στιγμές που θες να παρατήσεις τα πάντα και να φύγεις μακριά, όπως έχει επικρατήσει, αλλά συμπυκνώνει όλα τα ιδανικά που αναζητώ, ώστε σε κάποια παραθαλάσσια πόλη του να περασω ένα καλοκαίρι όπως το θέλω εγώ. Ίσως τώρα αυτή η αγάπη να οφείλεται στο ότι μικρός διάβαζα φανατικά Λούκυ Λουκ. Δεν ξέρω... Το σίγουρο είναι πως στο άκουσμα μιας all female μπάντας από το Μεξικό ήμουν ήδη θετικά προσκείμενος απέναντί της. Ο λόγος για τις Ruido Rosa. "Ροζ Θόρυβος" ελληνιστί. Τέσσερα κορίτσια που αποφάσισαν ότι το κατηχητικό σχολείο και η προσήλωση στη θρησκεία δεν ήταν αυτό που έψαχναν, και έτσι αποφάσισαν να φορέσουν κοντά φορέματα και να πιάσουν τις κιθάρες. Με τις Butcherettes να δείχνουν ήδη το δρόμο, κυκλοφόρησαν πέρυσι το πρώτο τους ομότιτλο EP.

Ο ήχος των Ruido Rosa είναι heavy όσο και catchy. Σε αυτό το EP θα ακούσεις από Led Zeppelin, μέχρι Soundgarden και White Stripes. 8 συνθέσεις 25 περίπου λεπτών, οι οποίες περιέχουν τόση θετική ενέργεια όση χρειάζεται για να σου φτιάξουν τη μέρα. Το 'Dentro' που ανοίγει το EP είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό και ευκολομνημόνευτο χιτάκι, το οποίο καθόλου τυχαία δεν επιλέχθηκε ως το τραγούδι που θα "τραβήξει" το EP. Το 'Conecuencias' περιέχει ένα εξόχως κολλητικό ρεφρέν, ενώ το drumming στο 'Miedo a Caer' μαγνητίζει συνδυάζοντας απλότητα και δύναμη. Το μπαλαντοειδές 'Nada' είναι μάλλον η πιο αδύναμη στιγμή, καθότι μου θυμίζει έντονα τραγούδι σε τίτλους έναρξης νεανικής μεξικάνικης σειράς... Το 'Mildred' είναι τέρμα χορευτικό, με το μπάσο να καλεί τα drums να λικνιστούν ξέφρενα σε σύγχρονους indie ρυθμούς, και το εκρηκτικό 'Sin Ver' θα μπορούσε ανετότατα να βρίσκεται στο ντεμπούτο των Yeah Yeah Yeahs. Το 'Mas' διαθέτει ένα εκτροχιασμένο punk ρεφραίν, και θέτει υποψηφιότητα για καλύτερο κομμάτι του EP, χάνει όμως στο νήμα από το 'Dias de Verano'. Πιο ιδανικό κλείσιμο δε θα μπορούσε να υπάρχει. Ένα mid tempo ταξιδιάρικο κομμάτι με indie pop επιρροές, από αυτά που σε προτρέπουν να πάρεις το αυτοκίνητό και να ξεκινήσεις ένα road trip δίχως καμία απολύτως έγνοια. Το πιο δυνατό όμως σημείο των Ruido Rosa εστιάζεται στα φωνητικά. Πέραν του ότι οι φωνητικές γραμμές είναι εξαιρετικά εμπνευσμένες και η φωνή της Dutche διαθέτει έναν αυθεντικό δυναμισμό, η επιλογή να τραγουδήσουν στη γλώσσα τους είναι αυτή που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Μπορεί τα ισπανικά μου είναι ανύπαρκτα, αλλά παρόλα αυτά δε με εμποδίζουν καθόλου από το να ακούω το EP στο repeat. Με τα ισπανικά το αποτέλεσμα καθίσταται ακόμη πιο "καυτό". Οι Ruido Rosa δε διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά αγαπούν ανιδιοτελώς αυτό που κάνουν και αυτός ο ενθουσιασμός μεταδίδεται. Τα ισπανικά κάνουν το τελικό αποτέλεσμα ακόμη πιο καυτό, και βασικά πρέπει κάποιος να είναι αρκετά αναίσθητος για να μη συγκινηθεί έστω και λίγο από τον ηλεκτρισμό που εκπέμπουν. Αν το καταφέρει, τότε υπάρχει πάντα και το ηλεκτροσόκ...

Κάτι που μου αρέσει πολύ τον τελευταίο καιρό είναι να αναζητώ νέες μουσικές στη μπλογκόσφαιρα. Καθότι στα γνωστά περιοδικά και sites είναι περίπου στάνταρ τα πράγματα που θα βρεις, μέσα από μια περιήγηση σε blogs μπορείς να ανακαλύψεις συγκροτήματα και δίσκους που δε μπορείς να βρεις πουθενά αλλού. Η περίπτωση των Ruido Rosa εμπίπτει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία. Συνεπώς, κάπου εδώ να πω ότι λάτρεψα αυτήν εδώ την ανάρτηση...


Ruido Rosa - Dentro

2 σχόλια:

  1. Super! Θα το τσεκάρω! Λατερυω κορίτσια που κρατάνει κιθάρες και αυτές εδώ δείχνουν να το διασκεδάζουν στο πάνω βίντεο! είναι και εξωτικό το μέρος καταγωγής τους και θυμίζει καλοκαίρι οπότε έδεσε η φάση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτήν την εβδομάδα στα ΜΜΜ άκουγα μόνο αυτό το EP. Και για μένα αυτό σημαίνει αρκετά, καθότι τον τελευταίο καιρό την περισσότερη μουσική την ακούω έξω από το σπίτι. Καυτό rock. Τόσο ηχητικά, όσο και αισθητικά... Καλοκαίρι βασικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή