Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Blogoscars - Β' Αντρικός Ρόλος


Για πάμε.
10. Andrew Garfield (The Social Network)

Αυτή η κινηματογραφική σεζόν που φεύγει ήταν πολύ καλή για τον Garfield. Ο 27χρονος Αμερικανοβρετανός βρέθηκε στο cast του Social Network και του Never Let Me Go, αποσπώντας γενικά θετικές κριτικές για τις ερμηνείες του. Μου ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω ποιο ρόλο θα προτιμήσω, αλλά τελικά κατέληξα στην ερμηνεία του ως Eduardo Saverin στο Social Network, θεωρώντας την πιο πλήρη, καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ταιριαστή προς το πρόσωπό του.

9. Geoffrey Rush (The King's Speech)

Το The King's Speech είναι μια ταινία που ξεχώρισε χάρη στις ερμηνείες της. Οκ, δεν ξετρελάθηκα από την ταινία, και έχω ένα θέμα με τις ταινίες που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους, με τη λογική μιας καλής θεατρικής παράστασης. Ο Geoffrey Rush όμως στα 59 του παραδίδει μία από τις πιο μεστές ερμηνείες του και δε μπορείς παρά να του το αναγνωρίσεις και να του δώσεις τα εύσημα γι'αυτό.

8. Pierce Brosnan (The Ghost Writer)

Σε οίστρο φαίνεται να βρίσκεται ο Pierce Brosnan τον τελευταίο καιρό, μιας και τον έχουμε δει σε αρκετές ταινίες. Βέβαια, μπορεί πολλές από αυτές τις επιλογές του να στιγματίσουν το μητρώο του (βλ. Percy Jackson), αλλά σίγουρα έχει καταφέρει να αποτάξει το ρόλο του James Bond από πάνω του, γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο. Η ερμηνεία του ως πρωθυπουργού της Βρετανίας στο Ghost Writer ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα μυστηρίοιυ και αβεβαιότητας που πλανάται καθόλη τη διάρκεια της ταινίας, και προσωπικά με κέρδισε. Τη λες και την καλύτερη ερμηνεία του από το Matador και έπειτα.

7. Tom Hardy (Inception)

Το Inception δεν ήταν μια ταινία ερμηνειών. Είχε μεν κά
ποιες καλές ερμηνείες, αλλά την παράσταση έκλεψε η σκηνοθεσία του Nolan. Από τους Β' Ανδρικούς Ρόλους λοιπόν, περισσότερο μου άρεσε αυτός του Tom Hardy ως Eames. Συνέθεσε ένα ωραίο δίδυμο με τον Gordon-Levitt, με τη διαφορά ότι αυτός φαινόταν πολύ πιο χαλαρός και άνετος, παράγοντας αρκετές χιουμοριστικές στιγμές μέσα στην ταινία. Ίσως όχι και η καλύτερη ερμηνεία με την κλασική έννοια, αλλά εμένα μου άρεσε. Ειδικά σε μια σεζόν όπως η φετινή, με λίγους καλούς ανδρικούς ρόλους στη συγκεκριμένη κατηγορία, μπαίνει άνετα στη δεκάδα μου...


6. Vincent Cassel (Black Swan)

Ο Vincent Cassel έχει πλέον καθιερωθεί στο Αμερικάνικο σινεμά, κάνοντας όλο και πιο συχνές εμφανίσεις σε δυνατές παραγωγές. Μία από αυτές είναι και το Black Swan. Ο ρόλος του ως καθηγητή χορού της Portman είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη της ταινίας, και φαίνεται ότι ο Cassel τον βιώνει έντονα. Από τις πολύ καλές ερμηνείες της χρονιάς, ίσως και να αδικήθηκε λιγάκι.

5. Jeremy Renner (The Town)

Το The Town του Afleck είναι σίγουρα από τις καλύτερες ταινίες με θέμα το έγκλημα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, η ταινία ξεχώρισε μάλλον για την πλοκή της και για το σενάριο, παρά για τις ερμηνείες της. Εξαίρεση αποτελεί αυτή του Jeremy Renner στο ρόλο του αδίστακτου κακοποιού. Από τους πιο πειστικούς εγκληματίες που είδαμε τη σεζόν που μας πέρασε στη μεγάλη οθόνη. Δε σου αφήνει περιθώρια για να αμφισβητήσεις αν είναι επικίνδυνος ή όχι. Η καλύτερη ερμηνεία της ταινίας.

4. William Jøhnk Nielsen (In A Better World)

Το In A better World είναι ένα έντονο δράμα με δυνατές ερμηνείες. Αυτή που με κέρδισε όμως είναι του πιτσιρικά William Jøhnk Nielsen ως Christian. Το βλέμμα του, η πειστικότητα με την οποία αρθρώνει το λόγο του, οι ψυχολογικές διακυμάνσεις του, τα πάντα συνθέτουν μία άψογη ερμηνεία. Νομίζω πως ο μικρός ήταν εν τέλει και ο λόγος που δεν κατάλαβα πότε πέρασαν οι 2 ώρες που διαρκεί η ταινία. Η αποκάλυψη της σεζόν για εμένα.

3. Michael Keaton/Ken (Toy Story 3)

Καταρχάς, να ευχαριστήσω τον sergio bc που ρώτησε αν στους ηθοποιούς μπορούμε να βάλουμε και χαρακτήρες από animations. Ήταν η ερώτηση που έπρεπε να γίνει. Μετά από την καταφατική απάντηση των διοργανωτών, δε θα μπορούσα να μη βάλω στη δεκάδα μου για τη συγκεκριμένη κατηγορία τον Michael Keaton ως Ken. Δεν είναι μόνο ότι μου θύμισε στιγμές από την παιδική ηλικία όπου τα αγόρια "έπαιζαν" με τις κούκλες του Ken και της Barbie των κοριτσιών, αλλά πρόκειται για τον πιο ενδιαφέροντα νέο χαρακτήρα του threequel του Toy Story. Η διπλή του ταυτότητα, όπως και το ειδύλλιό του με τη Barbie, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ενσταντανέ της ταινίας. Ο Keaton είναι πραγματικά απολαυστικός, δίνοντας χρώμα και ζωντάνια στο χαρακτήρα. Ένα φουλάρι που θα μείνει στην ιστορία...

2. John Hawkes (Winter's Bone)

Το Winter's Bone είναι μια εξαιρετική ταινία από κάθε άποψη. Οι ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος σίγουρα συμβάλλουν σε αυτό. Το ύφος τους ταιριάζει απόλυτα με το ιδιαίτερο πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τα πάντα. Ο John Hawkes έχει καταλυτικό ρόλο στην ταινία ως θείος της Jennifer Lawrence. Ασκητική και καταπονημένη φυσιογνωμία, που πάντα γνωρίζει καλά τι κάνει, και που πάντα ξέρει περισσότερα από τους υπόλοιπους, αν και μάλλον δεν είναι και τόσο υπερήφανος γι'αυτό. Δείχνει να έχει περάσει τόσα, ώστε πλέον να μην τον εκπλήσσει τίποτα. Σκληρός άνθρωπος, αλλά πατρική φιγούρα για την ανιψιά του όταν πρέπει. Από τις ερμηνείες που θα μνημονεύονται για χρόνια.

1. Christian Bale (The Fighter)

Είναι κάποιες φορές στον κινηματογράφο που ένας δεύτερος ρόλος τυγχάνει να υποσκελίσει έναν πρωταγωνιστικό. Ένας τέτοιος ρόλος είναι και αυτός του Christian Bale στο The Fighter. Σαφώς αλλαγμένος για τις ανάγκες της ταινίας, έχοντας χάσει αρκετή μυϊκή μάζα, ο Bale είναι μία ταινία μόνος του. Ο Wahlberg περιορίζεται σε διακοσμητικό χαρακτήρα. Απλά υποκλίνομαι σε ένα μεγάλο ηθοποιό. Ερμηνεία ζωής.

2 σχόλια:

  1. Απ' ότι φαίνεται μέχρι στιγμής οι περισσότεροι έχουν βάλει τον Κεν. Μπορεί να μην κερδίσει αλλά και μόνο η σοβαρή του υποψηφιότητα θα κάνει τη blogovision αξιομνημόνευτη. Φαντάζεσαι να μην δεχόντουσαν τη συμμετοχή cartoon?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά, νομίζω ότι η συμμετοχή των cartoon στις υποψηφιότητες είναι αυτό που θα μείνει από την πρώτη κινηματογραφική blogovision. Δε θέλω να φανταστώ πόσο άνοστη θα ήταν χωρίς αυτά. Ο Ken θα μπει σίγουρα στη 10άδα, και ελπίζω σε ένα καλό πλασάρισμα. Είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει και με τη Barbie...

    ΑπάντησηΔιαγραφή