Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Όταν η Shelly έφυγε από την Αθήνα

Είναι γνωστό για όσους ασχολούνται με τη μουσική ότι πλέον υπάρχουν πολλά ελληνικά συγκροτήματα εκεί έξω που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μπάντες του εξωτερικού. Ίσως να σχετίζεται με την κρίση που διάγει η χώρα, καθώς η μουσική είναι ιδανικό μέσο διαφυγής, αλλά αυτή η μουσική έκρηξη δεν έχει προηγούμενο. Το μόνο ελάττωμα που μπορεί κάποιος να καταλογίσει στην εγχώρια μουσικής σκηνή που πάντα την εμπόδιζε από το να διεισδύσει στο εξωτερικό, είναι ο ετεροχρονισμός στις μόδες. Συνήθως τα ρεύματα που επικρατούν στις προηγμένες μουσικά χώρες έρχονται καθυστερημένα, με συνέπεια την περιορισμένη προώθηση εντός των τειχών. Εξαίρεση σε αυτήν την αλυσίδα αποτελούν οι Keep Shelly in Athens.

Όταν η Sarah P και ο Я ξεκινούσαν να ηχογραφούν έχοντας ως έμπνευση το αστικό τοπίο με τις αναμνήσεις και τους συνειρμούς που αυτό δημιουργεί, πολύ δύσκολα θα φαντάζονταν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Σήμερα, οι Keep Shelly in Athens έχουν αποκτήσει μοναδικό hype στην ελληνική indie κοινότητα, το Gorilla Vs. Bear τους έχει λατρέψει και η χάρη τους έφτασε μέχρι το Pitchfork. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν κυκλοφορήσει καν full length δίσκο. Δε θέλει και πολύ για να ξεφουσκώσει όλος αυτός ο ενθουσιασμός. Μια λάθος κίνηση και επιστρέφεις εκεί που ήσουν πριν. Ως εκ τούτου, το πρώτο τους live στο Bios ήταν καθοριστικό.

Η αναμονή για την πρώτη τους εμφάνιση ήταν τεράστια, κάτι που αποδεικνύει το sold out που ακολούθησε. Και οι Keep Shelly in Athens δικαιολόγησαν και με το παραπάνω το hype τους. Έπαιξαν τραγούδια από το πρώτο τους EP, διάφορα remixes και αρκετά νέα τραγούδια. Ως τετράδα επί σκηνής στέκονται πολύ καλά, με στιβαρή παρουσία, δίνοντας μια διαφορετική πνοή στη μουσική τους. Κορυφαία στιγμή το 'Our Own Dream' που αποτελεί και την καλύτερη έως τώρα στιγμή τους. Σίγουρα η Sarah P έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο feeling που μεταδίδουν, και ήταν εξαιρετική, αποδεικνύοντας ότι οι φωνητικές της δυνατότητες ξεπερνούν τα όρια των chillwave φωνητικών και ότι μπορεί να σε καθηλώσει με χαρακτηριστική ευκολία. Το όποιο δικαιολογημένο άγχος υπήρχε σε σημεία το κάλυψε χαριτωμένα, και έχει όλα τα φόντα να καταστεί μια χαρισματική frontwoman για αυτό που εκπροσωπεί. Η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν η νέα στροφή που φαίνεται να παίρνει το σχήμα στα νέα τραγούδια του. Αρκετά πιο σκοτεινά, με την ανεμελιά του 'In Love with Dusk' να έχει χαθεί. Σύγχρονη, προοδευτική ηλεκτρονική μουσική, ιδανικό soundtrack για βόλτες στη νυχτερινή χειμωνιάτικη κατακερματισμένη Αθήνα. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η νεά δουλειά τους.

Μετά και το live στο Bios, η συνέχεια για τους Keep Shelly in Athens επιφυλάσσει περιοδεία στις ΗΠΑ, που θα Καταλήξει πανηγυρικά στο Bowery Ballroom της Νέας Υόρκης. Από τη στιγμή που κατάφεραν να σε κάνουν να ξεχάσεις για λίγο τις ανυπόφορες συνθήκες που επικρατούν στο Bios με την απουσία εξαερισμού, δε βλέπω τι μπορεί να σταθεί στο δρόμο τους για την επιτυχία. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα best new music από το Pitchfork που θα τους ανοίξει την πόρτα μαζικών indie ακροατηρίων, αλλά μπορούν και χωρίς αυτό. Συνοψίζοντας, έχουμε την πρώτη φορά που συναυλία νέου ελληνικού σχήματος απορρέει διεθνή αύρα, τη μουσική εξέλιξη που αποδεικνύει πόσο στενά συνδεδεμένοι είναι οι κεραίες του με το τι συμβαίνει με τις σύγχρονες τάσεις στο εξωτερικό, και εν τέλει δεν υπάρχει κανένας λόγος που να μπορεί να κρατήσει τη Shelly στην Αθήνα. Το όνειρο των Keep Shelly in Athens συμβαίνει τώρα.



Keep Shelly in Athens - Hauntin Me (Live in Athens)

7 σχόλια:

  1. είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα μέρος σε μια υπέροχη παράσταση σε ένα ακατάλληλο μέρος. τους ήθελα σε συνθήκες "μεγάρου μουσικής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε νομίζω ότι μπορούσε να υπάρξει πιο ακατάλληλο μέρος για αυτή τη συναυλιά. Και αυτό όχι απαραίτητα από πλευράς χώρου, όσο από τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν. Πραγματικά, χίλιες φορές συνθήκες Μεγάρου Μουσικής από αυτές που επικρατούσαν (και) χθες στο Bios. Τουλάχιστον οι Keep Shelly in Athens ήταν τόσο καλοί που σε έκαναν να νιώθεις λιγότερο ανυπόφορα, και αυτό σίγουρα καταλογίζεται στα υπέρ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. de m aresoun katholou.kai nomizw den yparxei logos na skeftomaste an tha kanoun hits.Kai to pfrk tha tous kanei review ki ola tha ginoun.Alla de to hw katholou me th party toys.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα αυτήν τη στιγμή είναι από τα πιο αγαπημένα μου σύγχρονα ελληνικά συγκροτήματα, αλλά οκ, καταλαβαίνω με βάση τα γούστα σου γιατί μπορεί να μη σ' αρέσουν. Δοκίμασε παρόλα αυτά τα νέα τραγούδια τους όταν βγουν. Είναι αρκετά πιο σκοτεινά και περίπλοκα. Έχουν θέσει πάντως τις βάσεις για να κάνουν κάτι πολύ καλό. Το μόνο που χριάζεται είναι ένα καλό ντεμπούτο άλμπουμ και η τροπή των πραγμάτων είναι προδιαγεγραμμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tην παραφωνία της Σάρα στο συγκεκριμένο βίντεο μόνο εγώ την ακούω δηλαδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασικά ήταν αγχωμένη, αλλά η φωνητική της απόδοση ήταν πολύ καλή. Κατάφερε να αποδώσει την ονειρική ατμόσφαιρα των στούντιο ηχογραφήσεων. Νομίζω έχει να κάνει με την ποιότητα του ήχου στο συγκεκριμένο βίντεο. Ας πούμε εδώ ακούγεται διαφορετικά:
    http://www.youtube.com/watch?v=IGP6PISbgzE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το καταλαβαίνω το άγχος και την δικαιολογώ, αλλα η παραφωνία είναι παραφωνία και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την "ποιότητα του βίντεο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή