Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

4. M.I.A. - Matangi


Τα τρία χρόνια απουσίας της M.I.A φάνηκαν αρκετά περισσότερα, ίσως γιατί όλη αυτή την περίοδο πολλές προσπάθησαν να τη μιμηθούν χωρίς καμία να τη φτάνει ούτε στο ελάχιστο. Η Maya είναι από τους πιο αυθεντικούς μουσικούς που βγήκαν την περασμένη δεκαετία, και δεν υπάρχει τίποτα με το οποίο να μοιάζει και κανείς που να μοιάζει μαζί της. Το "Matangi" το περίμενα καιρό, τελικά πήρε αρκετά χλιαρές κριτικές, αλλά ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το λάτρεψα.

Οι λόγοι που οι δίσκοι της πεντάδας μου είναι εκεί δεν είναι ποτέ καθαρά μουσικοί και έχουν να κάνουν με τον τρόπο που συνδέθηκα μαζί τους. Χωρίς να έχω δει ακόμη το "Her" του Spike Jonze, νιώθω ότι το "Matangi" αποτελεί ένα περίπου παρόμοιο statement για τις ανθρώπινες σχέσεις στην εποχή της τεχνολογίας, σε ένα πιο ευρύτερο πλαίσιο. Η M.I.A. βρίσκει στόχο γιατί ότι συνδυάζει την πνευματικότητα που έχει ως υπόβαθρο στην καταγωγή της από την Σρι Λάνκα και την πολύ σωστή ματιά της πάνω στη σύγχρονη δυτική κουλτούρα, αφού εντάχθηκε σε αυτή στην πορεία και έτσι την έμαθε καλύτερα από κάποιον που γεννιέται μέσα σε αυτή και τη θεωρεί δεδομένη. 

Αν κάποιος άλλος καταπιανόταν με αυτά τα θέματα θα μπορούσε πολύ εύκολα να κάνει κύρηγμα, αλλά η M.I.A. καταφέρνει αν και είναι μια παγκόσμια ποπ σταρ να απευθύνεται στον καθένα προσπωικά. Το "Bad Girls" είναι ένα από τα καλύτερα single που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια και συγκεντρώνει όλες τις αρετές της M.I.A. στα "Exodus" και "Sexodus" με τον Weeknd εμφανίζεται πιο κατασταλλαγμένη από ποτέ και στη μέση του "Double Bubble Trouble" γίνεται ένας χαμούλης, αλλά η κορυφαία στιγμή είναι τα πρώτα 1:30 του "Come Walk With Me". Στην πραγματικότητα πρόκειται για ό,τι καλύτερο έχουν ηχογραφήσει οι Blur από τα 90s και παίζει και να μην το ξεπεράσω και ποτέ. Οπότε τέλος πάντων ας χορέψουμε στο τσιφτετέλι που ακολουθεί φωνάζοντας "Can I be your best friend? Can I make it to the end?".




Previously on blogovision:

5. Earl Sweatshirt - Doris
6. Justin Timberlake - The 20/20 Exepreience
7. Kanye West - Yeezus
8. Charli XCX - True Romance
9. Vampire Weekend - Modern Vampires of the City
10. Deafheaven - Sunbather
11. Chvrches - The Bones of What You Believe
12. Danny Brown - Old
13. Janelle Monae - The Electric Lady
14. Queens of the Stone Age - ...Like Clockwork
15. FIDLAR - FIDLAR
16. Disclosure - Settle
17. Laura Marling - Once I Was an Eagle
18. The Knife - Shaking the Habitual
19. Speedy Ortiz - Major Arcana
20. Franz Ferdinand - Right Thoughts, Right Words, Right Action

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου