Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αναζητώντας το soundtrack της καθημερινότητας

Jacuzzi Boys - Glazin'

8/10

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου έχει τύχει πολλές φορές να θέλω να υπάρχει διαρκώς ένα soundtrack στη ζωή μου. Υπάρχουν βέβαια και στιγμές που επιζητώ την απόλυτη σιωπή, αλλά θα ήθελα να υπάρχει μια μουσική υπόκρουση σε διάφορα γεγονότα της καθημερινότητάς μου στην πόλη. Νιώθω ότι έτσι θα ήμουν κατά κάποιον τρόπο πιο ικανός, πιο δυνατός να αντιμετωπίσω κάθε πιθανή φοβία και ότι έτσι θα εξαλειφόταν η μιζέρια της γκρίζας και μουντής επανάληψης. Αυτές οι σκέψεις μου περνούν από το μυαλό ακούγοντας δίσκους όπως το "Glazin'" των Jacuzzi Boys. Όσο και αν το όνομά τους προδίδει μια synthpop μπάντα από τη Σουηδία, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δυνατό garage rock trio από τη Florida που φέτος κυκλοφορεί το δεύτερό του δίσκο από τη Hardly Art

Η αλήθεια είναι ότι η Florida δεν είναι μια πολιτεία που φημίζεται για τη μουσική της παράδοση, ειδικά στο χώρο του garage. Κάπως απομονωμένη από τις υπόλοιπες πολιτείες, μάλλον είναι γνωστή για τις παραλίες της, το έντονο ισπανικό στοιχείο, τα πολύχρωμα πουκάμισα, άντε και για τους Miami Heat στο μπάσκετ. Οι Jacuzzi Boys όμως αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον τομέα. Επηρεασμένοι από όλο το φάσμα του garage ήχου, από τα 60's μέχρι σήμερα, η ψυχή τους μάλλον ανήκει στην California παρά στη Florida... Το "Glazin'" διαρκεί 30 λεπτά, αρκετή ώρα για να σε πείσει για την ψυχαγωγική του αξία και για το πόσο επιτακτικό είναι να πατήσεις το repeat. Από το εναρκτήριο και καθόλα καλοκαιρινό 'Vizcaya' συνειδητοποιείς ότι οι Jacuzzi Boys νιώθουν αυτό που κάνουν. Μπορεί να είσαι σίγουρος ότι κάπου έχεις ξανακούσει αυτό που παίζει, αλλά δεν έχει καμία σημασία μιας και σε αυτήν τη μουσική ο παράγοντας που σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι το feeling. Και το "Glazin'" είναι μια έκρηξη αδρεναλίνης. Σε κάθε δευτερόλεπτο. Άκου το φρενήρη ρυθμό στο ομότιτλο κομμάτι και το απότομο κόψιμο στο ρεφρέν. Το 'Cool Vapors' είναι γρήγορο και πιασάρικο και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει το χιτάκι, και ο αύξοντας ενθουσιασμός του 'Crush' συνεπαίρνει. Μια από τις στιγμές που ξεχωρίζουν από την πρώτη ακρόαση ειναι το 'Silver Sphere (Death Dream)', με την αναφορά στους No Age να είναι ξεκάθαρη. Το κορυφαίο κομμάτι του "Glazin'" είναι το βραδυφλεγές 'Zeppelin', με ΤΟ ρεφρέν του δίσκου και με τις κιθάρες να αποπνέουν μια τρομερή αίσθηση ελευθερίας. Όπως ήδη έγινε σαφές, το πνεύμα των Jacuzzi Boys βρίσκεται στην California, κάτι που φαίνεται και από το 'Los Angeles', έναν εθιστικό garage ύμνο με στίχους με τους οποίους ταυτίζεσαι από την πρώτη κιόλας ακρόαση... Το κιθαριστικό solo στο 'Koo Koo With You' που κλείνει το άλμπουμ καθησυχάζει και προσδίδει αίσθηση συνοχής, με τα 10 κομμάτια του δίσκου να είναι στο ίδιο υψηλό επίπεδο, σε ένα από τα breakthrough της χρονιάς.

Ο Ty Segall ακολουθεί πλέον πιο lo-fi μονοπάτια και οι Black Lips όσο και αν είναι κορυφαίοι στο χώρο του garage/psychedelic rock, κάπου το τραβάνε περισσότερο από όσο θα έπρεπε και έχουν fillers. Οι Jacuzzi Boys από τη Florida είναι μια νέα, φρέσκια πρόταση στο χώρο, που όσο και αν χρησιμοποιούν ήδη παιγμένα υλικά, η έμπνευσή τους και το πάθος τους δεν τους επιτρέπει να μείνουν στην αφάνεια. "They hit the mark" λένε σε τέτοιες περιπτώσεις. Το "Glazin'" έχει όλα τα φόντα να καταστεί το soundtrack της καθημερινότητάς σου.

Jacuzzi Boys - Cool Vapors by hardlyartrecords

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου